Temperatur & Klimat

Cypern ligger i östra Medelhavet, strax söder om Turkiet, norr om Egypten och sydöst om Grekland. Dess plats gör ön till en av de varmaste delarna i Medelhavet, särskilt runt juni och juli.

Medelhavsklimatet kännetecknas av långa och torra somrar samt ganska milda och regniga vintrar. Hösten och våren är ganska korta, men tillhör de mildaste årsperioderna på ön. Cypern är under påverkan av ett grunt lågtryck som sträcker sig från den stora kontinentala depressionen centrerad över Sydvästasien. Detta leder till ofta outhärdlig hetta under sommaren, med helt molnfri himmel i månader samt till vintrar med regn, hagel och åska.

Cypern med sina 300 soldagar om året gör det till det perfekta resmålet för att njuta av strand- och friluftsliv eller bara en färskpressad apelsinjuice tillsammans med en bok under ett parasoll.

Kusten

Sommarvädret i alla kustområden är fantastiskt. Det börjar värma upp i slutet av april och början av maj, och den högsta temperaturen kommer i juli. Den genomsnittliga höga temperaturen är över 30°C, men runt juli kan temperaturerna även stiga till runt 40°C. Klimatet varierar lite från norr till söder samt väst, det sistnämnda området tenderar att vara något svalare och fuktigare på grund av den västlig riktning av de rådande vindarna.

 

Larnaca ligger på en av de lägsta altituderna på Cypern, på sydkusten i en skyddad vik. I juni och september är den genomsnittliga temperaturen 30°C, medan den juli och augusti är 32°C. Limassol, i väst, har ett jämförbart klimat med Larnaca, men temperaturen kan skifta ett par grader neråt.

Kusten som helhet kommer inte att vara lika varm som inlandet, eftersom den friskas upp av havsbrisen som blåser över kusten, särskilt på kvällarna.

 

Inlandet

Centrala Cypern är en låg, platt slätt med berg till i norr och sydväst, vilket resulterar i ett halvtorrt klimat. Mesaoria slätten ligger nordost mellan dessa två bergskedjor (Mesaoria blir ordagrant ”mellan bergen” på grekiska). Slätten består av ett fåtal träd, som har planterats som vindskydd. Nederbörden här är mycket lägre än någon annanstans på ön. På grund av dess låga höjd och avstånd från havet, kan temperaturerna växa till obehagligt varma grader under sommarmånaderna.

 

Cyperns huvudstad Nicosia (Lefkosia eller Lefkosha kallas den lokalt) ligger nästan i centrum av ön. Staden har hetta somrar, med genomsnittlig temperatur på 36°C i juli och augusti och genomsnittliga 18°C till 21°C från juni till september. Från december till mars sjunker temperaturen till mellan 5°C/7°C och 15°C /19°C. Hösten och våren har behagliga temperaturer på cirka 20°C. Januari är den regnigaste månaden i Nicosias område, genomsnittligt med 14 dagars regn. Det slutar regna först i april och startar inte igen förens i oktober.

 

Bergen på Cypern

Bergen i Cypern har mycket svalare temperaturer än resten av ön. Nederbörden är låg på sommaren, men det är inte jämt torrt som vid kusten eller centralt.

Troodosbergens högsta berg är Mount Olympus, med en skidort och en skidsäsong som varar mellan januari och april. Det härliga med Cypern är att du kan njuta av en promenad på en varm strand en dag, för att sedan åka skidor nästa dag. Var du än befinner dig på ön så är skidorten inom köravstånd.

På sommaren finns det bra möjligheter för vandring och utforskning – bortsett från det vackra gröna landskapet, så finns det nio bysantinska kyrkor och ett kloster i Troodosbergen att skåda.

cypern_tem